E10, E5, E85 ????

Dit zijn de nieuwe benamingen van de benzinesoorten die nu of binnenkort aan de pomp te verkrijgen zijn. E staat voor ethanol, het cijfer voor het percentage ethanol dat toegevoegd is.

Niet iedere auto is geschikt voor hogere percentages dan 5%. Testen hebben uitgewezen dat schade pas na 7000km kan optreden, maar waarom het risico lopen? Ethanol doet namelijk pakkingen, kunststoffen en metalen harder slijten.

De ANWB geeft op haar site duidelijke info over deze materie (https://www.anwb.nl/auto/brandstof/e10 ).

Op de volgende site kunt u checken of uw auto geschikt is voor E10:

http://www.e10check.nl/

Milieuzones @!?grrrr@!#?#!!

Hoe krom het is dat u soms een stad niet in mag met uw Fiatje Panda uit 1991 met LPG-installatie, terwijl uw buurman vrolijk en legaal diezelfde stad inrijdt met zijn Hummer Diesel uit 2002, behoeft geen nadere toelichting.  

Wij begrijpen de achterliggende gedachte maar zetten vraagtekens bij het beoogde effect. Nog veel meer vraagtekens zetten we bij de huidige situatie waarbij er verschillende regelingen zijn in verschillende steden. Inmiddels zijn er al in 13 steden milieuzones! 

Maar goed, om u enigszins wegwijs te maken volgt hier een overzichtje van de regelingen tegen personenauto's.  Ook in het buitenland is er een wildgroei aan regelingen. Pazzzzop!!

ROTTERDAM

NIET :

-diesels uit 2000 of ouder      

WEL:

Diesel- en benzineauto's van 40 jaar of ouder.

Benzineauto's van juni 1992 of ouder werden niet toegelaten, maar sinds installatie van een nieuwe gemeenteraad in 2018 weer wel .........

 

AMSTERDAM

NIET:

Momenteel zijn er geen beperkingen ten aanzien van toegang tot de stad voor personenauto's. Brandstof en ouderdom maken niet uit. Maar let op, als u toevallig een grijs-kenteken-diesel bezit en die u eigenlijk als personenauto gebruikt: indien deze van vóór 2000 is, heeft u geen toegang.

Ten aanzien van een eventueel gewenste parkeervergunning: kansloos voor personenauto's op benzine van vóór juli 1992 / op diesel van vóór 2000.

 

UTRECHT

NIET:

Diesels uit 2000 of ouder.

Voor diesels van 40 jaar of ouder is een ontheffing aan te vragen.

 

ANTWERPEN

NIET:

Diesel-personenauto's van vóór 2006 (!!)

Benzine-personenauto's van vóór 1992

 

Meer informatie:

Rotterdam: http://www.www.rotterdam.nl/wonen-leven/milieuzone/

Amsterdam: https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/milieuzone/

Utrecht: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/milieu/luchtkwaliteit/milieuzone-utrecht/

Antwerpen: https://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/verkeersinformatie/belgie/milieuzone-antwerpen

Tax Administration and driving a nice classic car in the Netherlands:

To be free of motorcycletax your car has to reach the age of 40 years or older.

That means that only cars of modelyear 1976 and older are road tax free.

There is an additional regulation for cars between 25 and 40 years old. These cars enter into a so-called "quarter rate" pay with a maximum of 120 euros per year. However, this will only apply to cars that run on gasoline. For cars with diesel or LPG engines there's no exception. Just pay the full rate. And don't you dare to drive your car during December, January or February. In that case you will have to pay the full load.