E10, E5, E85 ????

Dit zijn de nieuwe benamingen van de benzinesoorten die nu of binnenkort aan de pomp te verkrijgen zijn. E staat voor ethanol, het cijfer voor het percentage ethanol dat toegevoegd is.

Niet iedere auto is geschikt voor hogere percentages dan 5%. Testen hebben uitgewezen dat schade pas na 7000km kan optreden, maar waarom het risico lopen? Ethanol doet namelijk pakkingen, kunststoffen en metalen harder slijten.

De ANWB geeft op haar site duidelijke info over deze materie (https://www.anwb.nl/auto/brandstof/e10 ).

Op de volgende site kunt u checken of uw auto geschikt is voor E10:

http://www.e10check.nl/

Milieuzones @!?grrrr@!#?#!!

Inmiddels zijn er al in 13 steden milieuzones voor vrachtauto's, bussen, bromfietsen, bestelauto's en personenauto's! En vaak zijn dit ook nog eens verschillende regelingen! Ook in het buitenland is er een wildgroei aan regelingen. Pazzzzop!!

Om u enigszins wegwijs te maken volgt hier een overzichtje van de regelingen tegen personen- en bedrijfsauto's op diesel. Deze regelingen gelden in de volgende steden. 

 Update oktober 2021

 DEN HAAG /  UTRECHT  / AMSTERDAM / ARNHEM

U mag niet met uw personenauto of bedrijfswagen op diesel de milieuzones in met een auto met emissieklasse 3 of lager. Diesels ouder dan 40 jaar zijn gewoon welkom in de milieuzone.

Een handige tool om te checken is: https://www.milieuzones.nl/

De emissieklasse van uw auto is terug te vinden op de website van de RDW. Vul uw kenteken in. Vervolgens vindt u onder de tabbladen ‘Motor & Milieu’ en ‘Uitstoot’ de emissieklasse van uw auto.

 

ROTTERDAM

In Rotterdam bent u gewoon weer welkom. Ale eerdere gebiedsverboden voor personenauto's en bestelwagens zijn ingetrokken.

 

 ANTWERPEN

In Antwerpen geldt een verbod afhankelijk van de emissie, benzine of diesel. Checkt u daarom op  https://lez.antwerpen.be/?Taal=NL   om de euronorm van uw voertuig te checken. Deze checktool geeft u altijd de meest correcte informatie. U ziet meteen ook wat u kan doen om alsnog de LEZ (Lage Emissie Zone) in te komen. 

 

Meer informatie:

Rotterdam:  https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/milieuzone/

Amsterdam: https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/milieuzone-amsterdam/

Utrecht:   https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/gezonde-leefomgeving/luchtkwaliteit/milieuzone/

Antwerpen: https://www.antwerpen.be/info/553e39fccaa8a7fe0f8b45c6/lage-emissiezone-antwerpen-vanaf-1-februari-2017

 

Tax Administration and driving a nice classic car in the Netherlands:

To be free of motorcycletax your car has to reach the age of 40 years or older.

That means that only cars of modelyear 1976 and older are road tax free.

There is an additional regulation for cars between 25 and 40 years old. These cars enter into a so-called "quarter rate" pay with a maximum of 120 euros per year. However, this will only apply to cars that run on gasoline. For cars with diesel or LPG engines there's no exception. Just pay the full rate. And don't you dare to drive your car during December, January or February. In that case you will have to pay the full load.