E10, E5, E85 ????

Dit zijn de nieuwe benamingen van de benzinesoorten die nu of binnenkort aan de pomp te verkrijgen zijn. E staat voor ethanol, het cijfer voor het percentage ethanol dat toegevoegd is.

Niet iedere auto is geschikt voor hogere percentages dan 5%. Testen hebben uitgewezen dat schade pas na 7000km kan optreden, maar waarom het risico lopen? Ethanol doet namelijk pakkingen, kunststoffen en metalen harder slijten.

De ANWB geeft op haar site duidelijke info over deze materie (https://www.anwb.nl/auto/brandstof/e10 ).

Op de volgende site kunt u checken of uw auto geschikt is voor E10:

http://www.e10check.nl/

Milieuzones @!?grrrr@!#?#!!

Hoe krom het is dat u soms een stad niet in mag met uw Fiatje Panda uit 1991 met LPG-installatie, terwijl uw buurman vrolijk en legaal diezelfde stad inrijdt met zijn Hummer Diesel uit 2002, behoeft geen nadere toelichting.  

Wij begrijpen de achterliggende gedachte maar zetten vraagtekens bij het beoogde effect. Nog veel meer vraagtekens zetten we bij de huidige situatie waarbij er verschillende regelingen zijn in verschillende steden. Inmiddels zijn er al in 13 steden milieuzones! 

Maar goed, om u enigszins wegwijs te maken volgt hier een overzichtje van de regelingen tegen personenauto's.  Ook in het buitenland is er een wildgroei aan regelingen. Pazzzzop!!

ROTTERDAM

NIET :

-diesels uit 2000 of ouder      

WEL:

Diesel- en benzineauto's van 40 jaar of ouder.

Benzineauto's van juni 1992 of ouder werden niet toegelaten, maar sinds installatie van een nieuwe gemeenteraad in 2018 weer wel .........

 

AMSTERDAM

NIET:

Momenteel zijn er geen beperkingen ten aanzien van toegang tot de stad voor personenauto's. Brandstof en ouderdom maken niet uit. Maar let op, als u toevallig een grijs-kenteken-diesel bezit en die u eigenlijk als personenauto gebruikt: indien deze van vóór 2000 is, heeft u geen toegang.

Ten aanzien van een eventueel gewenste parkeervergunning: kansloos voor personenauto's op benzine van vóór juli 1992 / op diesel van vóór 2000.

 

UTRECHT

NIET:

Diesels uit 2000 of ouder.

Voor diesels van 40 jaar of ouder is een ontheffing aan te vragen.

 

ANTWERPEN

NIET:

Diesel-personenauto's van vóór 2006 (!!)

Benzine-personenauto's van vóór 1992

 

Meer informatie:

Rotterdam: http://www.www.rotterdam.nl/wonen-leven/milieuzone/

Amsterdam: https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/milieuzone/

Utrecht: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/milieu/luchtkwaliteit/milieuzone-utrecht/

Antwerpen: https://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/verkeersinformatie/belgie/milieuzone-antwerpen

Motorrijtuigenbelasting en Bijtelling:

Auto's van minimaal 15 jaar oud:

De bijtelling voor auto's van 15 jaar en ouder is 35%. Let wel, geen 35% over de oorspronkelijke cataloguswaarde, maar over de actuele waarde (waarde economisch verkeer). En dat maakt het interessant om deze auto's zakelijk te rijden! Want de kosten van onderhoud en brandstof blijven natuurlijk wel aftrekbaar en de btw is terug te vorderen.

Auto's van 2001 zijn nu dus interessant. Die vallen immers in dit gunstiger regime. Dat verklaart ook waarom auto's van een jaar jonger vaak goedkoper zijn.

 Auto's van 25 jaar en 40 jaar oud:

Het volgende geldt NIET voor LPG- of dieselauto's: Voor benzineauto's van 25-40 jaar oud betaalt u maximaal 120 € per jaar aan motorrijtuigenbelasting. Voorwaarde is dat u in de maanden december, januari en februari niet met uw auto rijdt.

Mocht u in die 3 maanden de weg op moeten voor APK, dan is ontheffing aan te vragen. 

Voor LPG- en dieselauto's geldt het normale belastingtarief. 

Deze regeling eindigt in 2028.

Auto's van 40 jaar of ouder:

U betaalt geen motorrijtuigenbelasting, ongeacht de brandstof.  

Deze regeling eindigt in 2028.

Ook Leuk

Een must voor iedere autogek en in het bijzonder voor liefhebbers van klassiekers: het Louwman Museum (www.louwmanmuseum.nl). En als u toch gaat, wij zitten daar niet ver vandaan. Eenvoudig te combineren met een bezoek aan C&S Exclusive!

Leuke site voor dezelfde liefhebbers: Classic Driver ( www.classicdriver.com )