E10, E5, E85 ????

Dit zijn de nieuwe benamingen van de benzinesoorten die nu of binnenkort aan de pomp te verkrijgen zijn. E staat voor ethanol, het cijfer voor het percentage ethanol dat toegevoegd is.

Niet iedere auto is geschikt voor hogere percentages dan 5%. Testen hebben uitgewezen dat schade pas na 7000km kan optreden, maar waarom het risico lopen? Ethanol doet namelijk pakkingen, kunststoffen en metalen harder slijten.

De ANWB geeft op haar site duidelijke info over deze materie (https://www.anwb.nl/auto/brandstof/e10 ).

Op de volgende site kunt u checken of uw auto geschikt is voor E10:

http://www.e10check.nl/

Milieuzones @!?grrrr@!#?#!!

Inmiddels zijn er al in 13 steden milieuzones voor vrachtauto's, bussen, bromfietsen, bestelauto's en personenauto's! En vaak zijn dit ook nog eens verschillende regelingen! Ook in het buitenland is er een wildgroei aan regelingen. Pazzzzop!!

Om u enigszins wegwijs te maken volgt hier een overzichtje van de regelingen tegen personen- en bedrijfsauto's op diesel. Deze regelingen gelden in de volgende steden. 

 Update oktober 2021

 DEN HAAG /  UTRECHT  / AMSTERDAM / ARNHEM

U mag niet met uw personenauto of bedrijfswagen op diesel de milieuzones in met een auto met emissieklasse 3 of lager. Diesels ouder dan 40 jaar zijn gewoon welkom in de milieuzone.

Een handige tool om te checken is: https://www.milieuzones.nl/

De emissieklasse van uw auto is terug te vinden op de website van de RDW. Vul uw kenteken in. Vervolgens vindt u onder de tabbladen ‘Motor & Milieu’ en ‘Uitstoot’ de emissieklasse van uw auto.

 

ROTTERDAM

In Rotterdam bent u gewoon weer welkom. Ale eerdere gebiedsverboden voor personenauto's en bestelwagens zijn ingetrokken.

 

 ANTWERPEN

In Antwerpen geldt een verbod afhankelijk van de emissie, benzine of diesel. Checkt u daarom op  https://lez.antwerpen.be/?Taal=NL   om de euronorm van uw voertuig te checken. Deze checktool geeft u altijd de meest correcte informatie. U ziet meteen ook wat u kan doen om alsnog de LEZ (Lage Emissie Zone) in te komen. 

 

Meer informatie:

Rotterdam:  https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/milieuzone/

Amsterdam: https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/milieuzone-amsterdam/

Utrecht:   https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/gezonde-leefomgeving/luchtkwaliteit/milieuzone/

Antwerpen: https://www.antwerpen.be/info/553e39fccaa8a7fe0f8b45c6/lage-emissiezone-antwerpen-vanaf-1-februari-2017

 

Motorrijtuigenbelasting en Bijtelling:

Auto's van minimaal 15 jaar oud:

De bijtelling voor auto's van 15 jaar en ouder is 35%. Let wel, geen 35% over de oorspronkelijke cataloguswaarde, maar over de actuele waarde (waarde economisch verkeer). En dat maakt het interessant om deze auto's zakelijk te rijden! Want de kosten van onderhoud en brandstof blijven natuurlijk wel aftrekbaar en de btw is terug te vorderen.

Auto's t/m 2006 zijn nu dus interessant. Die vallen immers in dit gunstiger regime. Dat verklaart ook waarom auto's van een jaar jonger vaak goedkoper zijn.

 Auto's van 25 jaar en 40 jaar oud:

Het volgende geldt NIET voor LPG- of dieselauto's: Voor benzineauto's van 25-40 jaar oud betaalt u maximaal 120 € per jaar aan motorrijtuigenbelasting. Voorwaarde is dat u in de maanden december, januari en februari niet met uw auto rijdt.

Mocht u in die 3 maanden de weg op moeten voor APK, dan is ontheffing aan te vragen. 

Voor LPG- en dieselauto's geldt het normale belastingtarief. 

Deze regeling geldt voor auto's met bouwjaar tot en met 1987. 

Auto's van 40 jaar of ouder:

U betaalt geen motorrijtuigenbelasting, ongeacht de brandstof.  

Ook Leuk

Een must voor iedere autogek en in het bijzonder voor liefhebbers van klassiekers: het Louwman Museum (www.louwmanmuseum.nl). En als u toch gaat, wij zitten daar niet ver vandaan. Eenvoudig te combineren met een bezoek aan C&S Exclusive!

Leuke site voor dezelfde liefhebbers: Classic Driver ( www.classicdriver.com )